fbpx

Verschil tussen Microblading en Ombre Brows / Powder Brows – [Update 2021]

De industrie van semi permanente make-up is flink aan het groeien. Nog nooit zijn er zoveel semi permanente make-up bedrijven geregistreerd bij de GGD als vandaag. De teller van 2021 in september is inmiddels geklommen op 2563 ondernemingen en dan hebben wij het hier enkel over de geregistreerde bedrijven.

Snel zoeken

Ondanks de groei merken wij bij onze eigen onderneming dat er ook veel vragen zijn vanuit de consumenten. Mensen die research doen naar semi permanente make-up wenkbrauwen komen vaak op termen zoals microblading, hair strokes, ombre brows en powder brows uit. 

De meest gestelde vragen zijn: Wat is het verschil tussen microblading en powder brows? Welke techniek is beter en welke raden jullie mij aan?

Een standaard antwoord hierop is dat beide procedures een vorm van cosmetische tatoeage zijn en hebben veel gemeenschappelijke overeenkomsten. Maar desondanks de gelijkenissen zijn er ook grote verschillen. 

Zo speelt je huidtype een belangrijke rol, maar ook de huidige staat van je wenkbrauwen en wat je wensen zijn. Uiteindelijk gaat het om het genezen eindresultaat en niet wat je direct na de behandeling ziet. Dit natuurlijk ervan uitgaande dat de vorm en de behandeling op de juiste manier wordt uitgevoerd.


De reden waarom de meeste mensen voor pmu kiezen zijn:

 • Omdat ze zelf niet tevreden zijn met hun eigen wenkbrauw vorm. Bijvoorbeeld doordat ze scheef staande wenkbrauwen hebben.
 • Vaak weten mensen ook niet welke wenkbrauw vorm het beste bij hun gezicht past of hebben zelf moeite om deze te tekenen.
 • Omdat ze van zichzelf weinig wenkbrauwhaartjes hebben
Na het lezen van dit artikel zul je alles weten over de technieken en wat de verschillen zijn. Ook nemen wij de voordelen en nadelen van beide behandelingen door.


De tips die wij je meegeven zijn gericht op een breed publiek. Heb je unieke wensen of vragen die je in dit artikel niet hebt gelezen, neem dan gerust contact met ons. Je kunt via onze website een gratis online consult aanvragen. Één van onze experts zal dan contact met je opnemen.

ombre brows, powder brows, hair strokes, microblading verschil


Oude permanente make-up inkt


Het is handig om te weten dat wij het hier hebben over semi permanente make-up of te wel de afkorting (s)pmu. Vroeger werkte mensen met de inkt die je ook bij de traditionele tattoo shops tegenkomt. Dit is permanente inkt en zal de rest van je leven zichtbaar blijven.

In eerste instantie klinkt dit als een betere oplossing, dan semi permanente make-up. Het nadeel van de “echte” permanente inkt is, is dat het veel zwaardere metalen bevat. Deze zijn schadelijk, blijven permanent achter in de huid en zorgen voor een onwenselijke kleurverandering in verloop van tijd. Dit betekent dat je pmu uiteindelijk rood, groen of blauw wordt. En dat wilt natuurlijk niemand.

Nu dit besproken is kunnen wij beginnen met het stukje terminologie. Waar staan de namen van al deze behandelingen voor en wat zijn daarin de exacte mogelijkheden.

Wat is microblading?


Microblading is in Nederland rond 2017 komen aanwaaien vanuit Azië. De doelstelling met deze techniek is om realistisch uitziende haartjes te tatoeëren.

Deze techniek kan zowel handmatig of machinaal worden uitgevoerd, maar in de meeste gevallen werken mensen met een handtool. Deze heeft aan het uiteinde een flinter dun mesje, daarom de Engelse benaming microblading.

Door het mesje te dompelen in inkt worden dunne lijntje in de huid gesneden. Deze sneetjes lijken dan op hair strokes. Afhankelijk van hoeveel hairstrokes, duurt een behandeling gemiddeld 90 minuten.

Microblading resultaten

Veel mensen kiezen voor deze techniek omdat ze graag extra haartjes willen nabootsen. Vaak wordt dit gezien als het meest natuurlijke pmu effect. Dit is een stelling waar wij absoluut niet mee eens zijn.

Hoewel je bij microblading direct na de behandeling een mooi resultaat kan verwachten, moet je altijd kijken naar het genezen resultaat. In verloop van tijd zullen de fijne dunne lijntjes uitzetten en hierdoor verdwijnt het zogenaamde natuurlijke effect.

Een microblading behandeling blijft ongeveer een paar maanden mooi. Daarna zullen de strokes uitzetten en onregelmatig vervagen.

Bron: @sarajusticepmu (Instagram)


Is microblading pijnlijk?


Microblading wordt door de meeste mensen ervaren als een pijnlijke behandeling. Vooral als je het vergelijkt met de powder brows techniek. Het is ook niet zo gek dat het pijn doet, want er worden kleine sneetjes in je huid geplaatst.

Tijdens zo een behandeling kan je ervoor kiezen om een verdoving te smeren. Deze moet je zelf bij de huisarts aanvragen. Hou er wel rekening mee dat de verdoving ervoor kan zorgen dat het pigment afstoot.

Microblading genezing:


Mensen die voor de microblading behandeling kiezen, denken vaak de veiligste keuze te maken. Helaas is de genezing erg onvoorspelbaar en bovendien niet geschikt voor gemengde of vettige huidtypes. Daarnaast loop je ook andere risico’s op zoals littekenweefsel.

pmu machine powder brows microblading mesje


Dit komt omdat je bij microblading niet alleen dieper in de huid moet werken, maar ook nog eens vaker achter elkaar terug moet komen voor een nabehandeling. In totaal zul je gemiddeld 3-4 behandelingen nodig hebben.

Zodra alle korstjes er vanzelf af zijn gevallen, zal het lijken alsof er totaal geen pmu meer te bekennen is. De huid heeft 6 tot 8 weken nodig om zicht van binnen uit te herstellen. Hierna zal de inkt weer zichtbaar worden op het huidoppervlak.

Ook zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden tijden het genezingsproces. Zo heeft zweten, vocht, zonlicht en olie rondom en in je wenkbrauwen een zeer slecht effect op de genezing. 

Hierdoor zal de pmu niet of weinig blijven zitten. Veel mensen beseffen niet dat de nazorg even belangrijk is als de behandeling zelf en gaan hier niet zorgvuldig genoeg mee om. Dit heeft als gevolg een teleurstellend resultaat.

Microblading nadelen


Hoewel microblading op papier een mooie oplossing is, kiezen steeds meer mensen voor een ombre brows / powders behandeling. Hieronder hebben wij de 3 grootste nadelen van microblading onder elkaar gezet:

 • Microblading is niet geschikt voor alle huidtypes. Wanneer je een vettige of gemengde huidtype hebt, zal de inkt slecht in de huid worden opgenomen.

  Bij een droge / dunne huid is er kans dat de hairstrokes gaan inkapselen. Hierdoor blijft het permanent in de huid achter en zal niet meer vervagen. De lijntjes zullen ook breder/harder worden.
 • De genezing is onvoorspelbaar. Wat veel mensen zien is het resultaat direct na de behandeling. Waar je weinig over hoort, is het resultaat na een aantal maanden/jaar. Pas dan zul je zien hoe het zich ontwikkeld heeft.

  Vaak zie je dat de fijne en dunne hair strokes dikkere lijnen zijn geworden of soms zelfs zo erg uitgelopen dat het in elkaar is overgelopen tot een vlak stuk.
 • Het kan littekenweefsel veroorzaken doordat er te diep in de huid wordt gesneden. Op littekenweefsel groeit er geen haar meer. Dit betekent dat je alleen nog maar meer wenkbrauw haartjes kunt verliezen. 

Wat is een powder brows / ombre brows behandeling?


De naam verklapt het al. Bij powder brows lijkt het alsof je ze zelf subtiel met wenkbrauwpoeder hebt aangezet.

De trend van powder brows / ombre brows is rond 2019 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Door de vele tekortkomingen van microblading is deze nieuwe Powder brows techniek voor vele pmu artiesten als een geschenk uit de hemel gekomen.

Bij een powder brows behandeling wordt er met een elektrisch machientje pixels in de huid aangebracht. Dit apparaat creëert fijne pixels in een zachte poederachtige wenkbrauwvorm.

Omdat de inkt in de eerste laag van de huid wordt geplaatst, ontstaat er ook geen littekenweefsel en is de genezing veel mooier.

Bij de powder brows behandeling wordt vaak de Ombré techniek toegepast. Dit is de meest zachte en natuurlijke manier omdat je diepte creëert. De voorkant van de wenkbrauw wordt dan heel luchtig aangezet. Dat wilt zeggen dat de pixels wat verder uit elkaar worden gepigmenteerd waardoor het lichter oogt. Hoe meer je naar het uiteinde toe werkt hoe donkerder en strakker de vorm wordt aangezet.

De hoeveelheid ombré effect is een persoonlijke voorkeur. De ene vindt het mooi en de andere juist niet. Dit is iets wat je altijd met de pmu artist zou kunnen bespreken. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om helemaal geen ombré effect te laten zetten.

Daarnaast heb je bij powder brows ook de mogelijkheid om voor diverse vormen te kiezen. Je kan het zo natuurlijk mogelijk houden of juist kiezen voor een wat strakkere make-up look. Weet je niet welke vorm het beste bij jou past? Overleg het altijd even met je behandelaar.

Uiteindelijk is het de bedoeling om wenkbrauwen te creëren die jou gezicht mooi accentueert. De techniek uitvoeren is een ding maar weten wat nou precies bij iemands gezicht past is het tweede. Perfectionisme is bij dit vak een must. Elk verkeerd minimetertje pmu valt direct op. 

Tenslote is powderbrows een behandeling die voor alle huidtypes, leeftijden en huidskleuren geschikt is. De semi permanente tattoo blijft ongeveer 1-3 jaar zichtbaar. 

Om een mooi resultaat te behouden raden wij aan om de wenkbrauwen jaarlijks op te laten frissen. Dit verschilt wel per persoon. Als je een wat vettigere huid hebt of je zit vaak in de zon dan is een touch up soms wel eerder dan een jaar nodig. Als je een dunne/droge huid hebt kan het soms na 1,5 jaar nog mooi zitten.

Uiteindelijk is niks verplicht en zolang je nog tevreden bent met het resultaat hoef je geen touch up te doen.


Is powder brows / ombre brows pijnlijk?


Over het algemeen wordt powder brows niet ervaren als een pijnlijke behandeling. Het is meer een irritant of zeurend gevoel. De behandeling duurt inclusief bespreken en voortekenen van je vorm ongeveer 2-3 uur. 


Voor mensen die een lage pijngrens hebben raden wij het volgende aan:

 • Wees goed uitgerust. Wanneer je vermoeid bent is je pijngrens lager
 • Neem een half uur voor de behandeling paracetamol in
 • Probeer je afspraak in te plannen buiten je menstruatie om
 • Eet goed voor de behandeling.

Ombre brows / Powder brows genezing


Zoals bij elke semi permanente make-up behandeling heeft de huid tijd nodig om de nieuwe semi permanente wenkbrauw tattoo te helen. Bij de Powder Brows / Ombre Brows behandeling is dit ook niet anders.

Ook hiermee dien je zorgvuldig om te gaan met de voor en nazorg instructies. Zo heeft zweten, vocht, zonlicht en olie rondom en in je wenkbrauwen een zeer slecht effect op de genezing. Dit moet je vermijden tot dat alle korstjes er vanzelf af zijn gevallen.

Direct na de behandeling zal er wat wondvocht ontstaan. Deze dien je 30 minuten na de behandeling af te nemen met een vochtig wattenschijfje. Dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk zo min mogelijk korstvorming ontstaat.

Je wenkbrauwen hebben ongeveer 7-14 dagen de tijd nodig om van buitenaf te herstellen. Je zult ook merken dat de kleur er heel licht onder vandaan komt. Vaak raken mensen in paniek en denken dat de pmu niet goed heeft gepakt. Maar geen zorgen, dit hoort bij het proces.

Na ongeveer 4 weken zul je zien dat de kleur weer langzaam terugkomt. Je huid heeft in totaal 6-8 weken nodig om het uiteindelijke resultaat te kunnen zien. Over het algemeen wordt de kleur met 60 tot 80% lichter na je eerste behandeling en geneest het ook iets koeler.

Na 6-8 weken kom je terug voor een touch up behandeling. De huid herkent wat er gebeurt en zal het deze keer beter in de huid opnemen. Daarnaast zorgt een extra laag voor langer en een beter eindresultaat.

Genezen wenkbrauwen na 1 sessie

Powder brows / ombre brows nadelen:


Als wij naar de nadelen van powder brows / ombre brows behandeling kijken, dan hebben wij er over het algemeen weinig over te klagen. Vooral als we de behandeling gaan vergelijken met bijvoorbeeld de microblading techniek. Dit zijn een aantal punten die wij kunnen opnoemen:

 • De behandeling duurt wat langer dan een microblading behandeling. Een gemiddelde behandeling duurt 2-3 uur. Maar goed, wie mooi wilt zijn moet ook even geduld hebben.
 • De prijs van de eerste behandeling is vaak duurder dan die van microblading. Maar bij micoblading heb je vaak meer touch up’s nodig, dus uiteindelijk kom je ongeveer op hetzelfde bedrag uit.
 • Het effect is anders dan bij microlading. Je werkt aan één oppervlakte en het is dus niet mogelijk om individuele hairstrokes te zetten. Maar goed, als de hairstrokes gaan uitlopen of zelfs één geheel worden, kun je eigenlijk zeggen dat microblading op een verkapte powder brows behandeling lijkt.

Ombre Brows Resultaten

Verschil Powder Brows / Ombre Brows en Microblading op een rijtje

Combi Brows / 3D Microblading

Combi brows is een combinatie techniek tussen de twee semi permanente make-up technieken: microblading en powder brows. Vaak wordt eerst op de nodige plekken hairstrokes gesplaats en hierna wordt de powder brows (shading) techniek toegepast.

Dit is een techniek die in principe voor alle huidtypes geschikt is. Vaak ook wel gezien als best of the both worlds. Als je bovenstaande informatie hebt gelezen, weet je inmiddels dat een microblading behandeling de nodige risico’s met zich mee brengt. Dit is ook de reden waarom wij bij Holymary ook gestopt zijn met het uitvoeren van deze behandeling.

Conclusie

Als je het volledige artikel hebt gelezen is de conclusie wel snel te trekken. Wij zijn geen grote fan van de microblading behandeling. Dit heeft niks met onze persoonlijke voorkeur te maken, maar puur gebaseerd op ervaringen in het verleden. En dat vinden wij niet alleen, steeds meer pmu artiesten komen hier voor uit.


Hoewel de behandeling op onze website vermeld staat is het niet mogelijk om hiervoor een afspraak in te plannen.

Of je nou bij ons een afspraak gaat inplannen of bij iemand anders, willen wij je vragen om de bovenstaande informatie goed in overweging te nemen. Ook al is het semi permanent, kan je door microblading blijvende schade overhouden.

Vaak denken mensen dat ze na een mislukte microblading gemakkelijk een powder brows cover up kunnen doen. Dit is helaas niet altijd het geval. Bij 9 van de 10 cover up’s moeten wij mensen teleurstellen. Het effect zal nooit hetzelfde zijn als bij een blanco huid. Dit is omdat er meestal nog harde lijnen te zien zijn waardoor er geen zacht poeder effect overheen gecreëerd kan worden. Wanneer je oude pigment hebt, die blauw/groen of rood is, kan het oude pigment de nieuwe inkt afstoten.

Een van de oplossingen is het weg laten laseren van je oude pmu. Dit is een zeer gevoelige maar korte behandeling. Deze oplossing is helaas niet voor iedere huidtype geschikt. Hierover kun je het beste informeren bij een laser kliniek. 

Wij hopen dat we jou voldoende hebben kunnen informeren om de beste beslissing te maken voor jou toekomstige nieuwe wenkbrauwen. 

Deel deze post met je vrienden

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Vond je dit een leuk artikel?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer artikelen:

Deze website gebruikt cookies. Door het verder gebruiken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies.