Wat niemand je vertelt over microblading en ombre/powder Brows – [Update 2023]

Het universum van semi-permanente make-up bruist momenteel van activiteit en groeit met een ongekende snelheid. Zo snel zelfs, dat het aantal bedrijven gespecialiseerd in semi-permanente make-up en officieel geregistreerd bij de GGD, de piek heeft bereikt. Als je de gegevens van juni 2023 bekijkt, zie je een verbazingwekkend totaal van 2766 ondernemingen. Dit zijn alleen de geregistreerde bedrijven, stel je de niet-geregistreerde eens voor! Ter vergelijking, in 2021 waren er 'slechts' 2563 van dergelijke bedrijven. De groei is duidelijk zichtbaar en de trend is onmiskenbaar.

Hoewel de branche van semi-permanente make-up een snelle groei doormaakt, merken we in onze eigen onderneming dat er nog veel vragen leven bij de consument. Veel mensen die zich in deze wereld van semi-permanente make-up voor wenkbrauwen verdiepen, komen begrippen tegen zoals microblading, hair strokes, ombre brows en powder brows. Ze zijn vaak nieuwsgierig en willen graag meer weten over wat deze termen precies inhouden en wat ze kunnen betekenen voor hun look.

Het valt ons op dat er een aantal vragen steeds terugkomen bij onze klanten. “Wat is het verschil tussen microblading en powder brows?” en “Welke techniek is beter, en welke zou je mij aanraden?” zijn vragen die we vaak horen.

Om te beginnen, zowel microblading als powder brows zijn vormen van cosmetische tatoeages en delen veel gemeenschappelijke kenmerken. Ze vallen allebei onder de paraplu van semi-permanente make-up, een snelgroeiende trend in de schoonheidsindustrie. Maar ondanks deze gelijkenissen zijn er belangrijke verschillen die de keuze tussen de twee kunnen beïnvloeden.

Een van de belangrijkste factoren die je keuze kan beïnvloeden, is je huidtype. Beide technieken kunnen verschillende resultaten geven, afhankelijk van of je huidtype droog, vettig, gecombineerd of gevoelig is. Het is ook belangrijk om te overwegen wat de huidige staat van je wenkbrauwen is en wat je uiteindelijke doel is.

Het is ook cruciaal om te onthouden dat het uiteindelijke resultaat van deze procedures niet meteen na de behandeling zichtbaar is. Het genezingsproces speelt een grote rol in hoe je wenkbrauwen er uiteindelijk uit zullen zien. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat de vorm en de behandeling correct worden uitgevoerd door een professionele schoonheidsspecialist.

We hopen dat deze informatie je een beter inzicht geeft in de wereld van semi-permanente make-up voor wenkbrauwen en je helpt bij het maken van de juiste keuze voor jou.

permanente make-up artiest


De reden waarom de meeste mensen voor pmu kiezen zijn:


Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich tot semi-permanente make-up (pmu) wenden, met name als het gaat om hun wenkbrauwen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Veel mensen zijn niet zeker over welke wenkbrauwvorm het beste bij hun gezicht past. Het kiezen van de juiste wenkbrauwvorm kan een enorme impact hebben op je algehele uitstraling, en niet iedereen voelt zich zelfverzekerd genoeg om deze beslissing zelf te maken. Een professional die gespecialiseerd is in semi-permanente make-up kan helpen bij het bepalen van de ideale vorm.at ze zelf niet tevreden zijn met hun eigen wenkbrauw vorm. Bijvoorbeeld doordat ze scheef staande wenkbrauwen hebben.
 2. Een andere veelvoorkomende reden is dat sommige mensen van nature weinig wenkbrauwhaartjes hebben. Dit kan het moeilijk maken om volle, gedefinieerde wenkbrauwen te krijgen met alleen make-up. Met semi-permanente make-up kunnen ze de wenkbrauwen krijgen die ze altijd al wilden.
 3. Daarnaast hebben sommige mensen moeite met het consistent tekenen van hun wenkbrauwen. Dit kan tijdrovend zijn en resulteert niet altijd in de gewenste look. Semi-permanente make-up kan een langdurige oplossing bieden voor dit probleem.
 4. Semi-permanente make-up kan ook een uitkomst zijn voor mensen die door medische aandoeningen, zoals alopecia, hun wenkbrauwhaar hebben verloren. Het kan een groot verschil maken in hun zelfvertrouwen en hoe ze zichzelf presenteren aan de wereld.
 5. Het kan ook een geweldige oplossing zijn voor mensen die een actieve levensstijl hebben en zich geen zorgen willen maken over hun make-up die door de dag heen vervaagt. Met semi-permanente make-up zien je wenkbrauwen er altijd perfect uit, of je nu in de sportschool bent, zwemt, of gewoon op een warme dag buiten bent.

Tegen de tijd dat je dit artikel hebt doorgenomen, ben je volledig uitgerust met kennis over de twee populaire technieken: microblading en powder brows. We duiken diep in de details, benadrukken de verschillen en belichten de voors en tegens van elke behandeling.


Onze deskundige adviezen zijn ontworpen om een breed scala aan lezers te bedienen. Maar we begrijpen ook dat iedereen uniek is met hun eigen specifieke vragen en verlangens. Mocht je dus een vraag hebben die hier niet aan bod komt, of een specifiek verzoek dat buiten de gebaande paden ligt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Via onze website kun je een gratis online consult aanvragen. Een van onze ervaren specialisten zal dan met plezier contact met je opnemen om je verder te helpen.

Zie dit artikel als je persoonlijke gids in de wereld van semi-permanente make-up. Of je nu nieuw bent op dit gebied of gewoon je kennis wilt opfrissen, we zijn hier om je te helpen de beste keuze voor jou te maken. Laten we samen deze boeiende wereld ontdekken!

Oude permanente make-up inkt

Laten we even een stapje terug doen en praten over de inkt die we gebruiken voor semi-permanente make-up, ook wel bekend als (s)pmu. Vroeger, toen de wereld van cosmetische tatoeages nog in de kinderschoenen stond, gebruikten professionals dezelfde inkt die je ook in traditionele tattooshops zou vinden. Deze inkt is permanent en blijft levenslang zichtbaar.

Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een ideale oplossing, toch? Maar hier komt de twist: permanente inkt heeft zijn eigen nadelen. Het bevat zwaardere metalen die niet alleen schadelijk kunnen zijn, maar ook permanent in de huid blijven. Deze metalen kunnen over de tijd leiden tot ongewenste kleurveranderingen. Stel je voor dat je semi-permanente make-up na verloop van tijd verandert in ongewenste tinten van rood, groen of blauw. Dat is zeker niet iets wat we willen!

Nu we deze belangrijke informatie hebben opgehelderd, kunnen we beginnen met het leuke gedeelte: de terminologie. Laten we dieper duiken in de namen en definities van de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn in de wereld van semi-permanente make-up. We zullen je door de unieke mogelijkheden van elke techniek leiden, zodat je uiteindelijk kunt kiezen wat het beste bij je past. Laten we beginnen!

Wat is microblading?

Microblading, een techniek die oorspronkelijk uit Azië komt en rond 2017 in Nederland is geïntroduceerd, is gericht op het creëren van realistisch ogende wenkbrauwharen. De meeste professionals geven de voorkeur aan een handmatige methode voor deze techniek, waarbij ze een tool gebruiken met een zeer dun mesje aan het uiteinde, wat de naam ‘microblading’ (micro-snijden) verklaart.

Bij het uitvoeren van microblading wordt dit mesje ondergedompeld in inkt, en worden er dunne lijnen in de huid gesneden. Deze lijnen, die ‘hairstrokes’ worden genoemd, bootsen de vorm van natuurlijke wenkbrauwharen na. Afhankelijk van het aantal vereiste hairstrokes, duurt een microblading sessie gemiddeld ongeveer 90 minuten.

Het is belangrijk op te merken dat wanneer deze techniek met een machine wordt uitgevoerd, het vaak ‘nano brows’ wordt genoemd. Hoewel het doel – het creëren van realistische wenkbrauwharen – hetzelfde blijft, kan de benadering en het gereedschap dat wordt gebruikt voor de uitvoering variëren.

Microblading resultaten

Het is geen geheim dat veel mensen zich aangetrokken voelen tot microblading omdat ze de illusie van extra haartjes willen creëren. Vaak wordt deze techniek gezien als de meest natuurlijke vorm van semi-permanente make-up. Echter, dit is een perspectief waar wij niet volledig mee instemmen.

Bij microblading kan het directe resultaat na de behandeling inderdaad indrukwekkend zijn. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijke effect wordt bepaald door hoe de behandeling geneest. Na verloop van tijd zullen de fijne lijnen die zijn gecreëerd door de microblading techniek uitbreiden, waardoor het aanvankelijke ‘natuurlijke’ effect kan vervagen.

De esthetische kwaliteit van een microblading behandeling blijft doorgaans enkele maanden behouden. Daarna zullen de gecreëerde strokes beginnen te vervagen en uit te breiden, wat kan resulteren in een minder consistente en natuurlijke uitstraling.

Bron: @sarajusticepmu (Instagram)


Is microblading pijnlijk?

Nou, de meeste mensen ervaren het zeker als een beetje ongemakkelijk. Dat is niet vreemd, aangezien het proces bestaat uit het maken van minuscule sneetjes in de huid. Dit is vooral merkbaar als je het vergelijkt met andere technieken zoals powder brows.

Maar wees gerust, er zijn opties om het comfort te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verdovende crème, die je voorafgaand aan de behandeling bij je huisarts kunt aanvragen. Houd er echter rekening mee dat de verdoving invloed kan hebben op het resultaat en mogelijk het pigment kan beïnvloeden.

Microblading genezing:


Microblading is een populaire keuze voor velen, maar het is niet altijd de veiligste optie voor iedereen. Het genezingsproces na de behandeling kan onvoorspelbaar zijn en is meestal niet geschikt voor mensen met een gemengde of vettige huid. Daarnaast is er een risico op het ontwikkelen van littekenweefsel.

Een aspect van microblading dat veel mensen over het hoofd zien, is dat het een langdurig proces is. Het vereist meerdere behandelingen, gemiddeld 3 tot 4, en de huid heeft 6 tot 8 weken nodig om van binnenuit te genezen. Na deze periode zal de kleurstof weer zichtbaar worden op het huidoppervlak.

Het genezingsproces vraagt ook om enige voorzichtigheid. Zo moeten dingen zoals zweten, vocht, zonlicht en olie rondom en in je wenkbrauwen tijdens de genezing worden vermeden, omdat deze factoren een negatieve invloed kunnen hebben op het genezingsproces.

Microblading nadelen

Hoewel microblading op het eerste gezicht een aantrekkelijke optie lijkt, zijn er enkele nadelen verbonden aan de procedure:

 • Microblading is niet voor iedereen geschikt. Als je een vettige of gemengde huid hebt, kan de inkt minder goed worden opgenomen.
 • Bij mensen met een droge of dunne huid kunnen de zogenaamde “hairstrokes” inkapselen, waardoor ze permanent in de huid blijven en niet meer vervagen. Hierdoor kunnen de lijntjes breder en harder worden.
 • Het genezingsproces is onvoorspelbaar en het eindresultaat is pas echt zichtbaar na enkele maanden of zelfs een jaar. Soms zien mensen dat de fijne en dunne haarstreken dikker worden of zelfs zo erg vervagen dat ze in elkaar overlopen.
 • Een ander nadeel is dat het littekenweefsel kan veroorzaken door te diep in de huid te snijden. Op littekenweefsel groeit geen haar meer, wat betekent dat je nog meer wenkbrauwhaartjes kunt verliezen.

Wat is een powder brows / ombre brows behandeling?

Dit is een techniek in de wereld van permanente make-up (PMU) die de illusie creëert van subtiel aangezette wenkbrauwen met poeder. Het is een benadering die je wenkbrauwen een volle, maar toch natuurlijke look geeft.

De trend van Powder Brows / Ombre Brows werd rond 2019 geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Veel PMU-specialisten zagen deze nieuwe techniek als een belangrijke verbetering, vooral gezien de beperkingen van de eerdere microblading-methode.

Tijdens een Powder Brows / Ombre Brows behandeling wordt er met een speciaal elektrisch apparaatje kleine ‘pixels’ in de huid aangebracht. Deze zorgvuldige toepassing van pigment resulteert in een zachte, poederachtige wenkbrauwvorm.

Het bijzondere aan deze techniek is dat de inkt in de bovenste laag van de huid wordt aangebracht. Hierdoor ontstaat er geen littekenweefsel en verloopt het genezingsproces na de behandeling over het algemeen vlotter.

Dus, om een duidelijk beeld te krijgen van wat Powder Brows / Ombre Brows zijn: het is een PMU-techniek die een poederachtige, natuurlijke wenkbrauwlook creëert, met een eenvoudig genezingsproces dankzij de oppervlakkige toepassing van het pigment.

In het proces van de Powder Brows behandeling wordt vaak de Ombré techniek toegepast. Deze benadering is bijzonder omdat het diepte aan de wenkbrauwen toevoegt op een zachte en natuurlijke manier. Bij het gebruik van deze techniek wordt de voorkant van de wenkbrauw licht aangezet, waarbij de pixels wat verder uit elkaar worden geplaatst, waardoor het geheel lichter oogt. Naarmate je verder naar het uiteinde van de wenkbrauw gaat, wordt de vorm donkerder en strakker.

De mate van het ombré-effect is volledig afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen houden van deze stijl, terwijl anderen dat misschien niet doen. Dit is een detail dat je altijd met je PMU-artiest kunt bespreken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om helemaal geen ombré-effect te hebben.

Daarnaast biedt de powder brows techniek de mogelijkheid om uit diverse vormen te kiezen. Je kunt kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke look, of je kunt gaan voor een meer uitgesproken, make-up-achtige stijl. Als je twijfelt over welke vorm het beste bij jou past, is het altijd een goed idee om dit met je behandelaar te bespreken.

Het uiteindelijke doel van deze behandeling is om wenkbrauwen te creëren die je gezicht mooi accentueren. Het uitvoeren van de techniek is één ding, maar weten wat precies bij iemands gezicht past, is minstens even belangrijk. In dit vakgebied is perfectionisme een must. Elk foutje valt direct op.

Tot slot is de powder brows behandeling geschikt voor alle huidtypes, leeftijden en huidskleuren. De semi-permanente tattoo blijft ongeveer 1-3 jaar zichtbaar.

Voor het behoud van een mooi resultaat raden we aan om de wenkbrauwen jaarlijks te laten opfrissen. Dit kan echter variëren van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld, als je een wat vettigere huid hebt of vaak in de zon bent, kan een touch-up soms eerder dan een jaar nodig zijn. Aan de andere kant, als je een dunne of droge huid hebt, kan het resultaat soms na 1,5 jaar nog steeds mooi zijn.

Uiteindelijk is er geen verplichting. Zolang je tevreden bent met het resultaat, hoef je geen touch-up te doen.

Is powder brows / ombre brows pijnlijk?

Als we het hebben over de powder brows behandeling, is het belangrijk om te vermelden dat de meeste mensen deze niet ervaren als pijnlijk. Je zou het eerder kunnen omschrijven als een irritatie of een vervelend gevoel, maar zeker niet als een ondraaglijke pijn. Het totale proces, inclusief het bespreken van je verwachtingen en het voortekenen van de gewenste vorm, duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Voor degenen onder jullie die zich misschien zorgen maken over de pijn vanwege een lage pijngrens, hebben we enkele nuttige tips die je kunt volgen om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken:

 • Zorg dat je goed uitgerust bent: Een goede nachtrust kan wonderen doen voor je pijngrens. Als je moe bent, kan je gevoeligheid voor pijn toenemen. Zorg er dus voor dat je goed geslapen hebt voor je afspraak.
 • Neem vooraf paracetamol in: Het innemen van een pijnstiller zoals paracetamol ongeveer een half uur voor je behandeling kan helpen om eventuele ongemakken te verminderen.
 • Plan rond je menstruatie: Vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie een lagere pijngrens hebben. Als dat voor jou het geval is, probeer dan je afspraak te plannen op een moment dat je niet menstrueert.
 • Eet goed voor de behandeling: Een volle maag kan helpen bij het beheersen van pijn. Zorg ervoor dat je een goede maaltijd hebt gegeten voor je naar je afspraak gaat.

Onthoud dat deze tips zijn bedoeld om je te helpen je comfortabeler te voelen tijdens de behandeling, maar de uiteindelijke ervaring van pijn of ongemak is zeer persoonlijk en kan variëren van persoon tot persoon.

Ombre brows / Powder brows genezing

Zoals bij elke schoonheidsbehandeling, heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen en te genezen – en de Powder Brows / Ombre Brows behandeling is geen uitzondering. Na de behandeling heeft je huid even nodig om zich aan te passen aan de nieuwe semi-permanente wenkbrauwtatoeage.

Tijdens dit genezingsproces is het van cruciaal belang om zorgvuldig de instructies te volgen, zowel voor als na de behandeling. Beperk blootstelling aan zonlicht, vermijd te veel zweten, en houd olie en vocht uit je wenkbrauwen. Deze factoren kunnen het herstelproces verstoren en moeten vermeden worden tot de korstjes vanzelf verdwijnen.

Na de behandeling kunnen je wenkbrauwen een beetje vochtig zijn. Maak je geen zorgen – dit is volkomen normaal. Verwijder het wondvocht 30 minuten na de behandeling met een vochtig wattenschijfje om overmatige korstvorming te voorkomen.

Het genezingsproces duurt meestal 7-14 dagen, tijdens welke de kleur licht zal verschijnen onder de wenkbrauwen. Hoewel dit soms zorgen kan veroorzaken, is het volkomen normaal. Na ongeveer een maand begint de kleur langzaam terug te komen. Het uiteindelijke resultaat wordt meestal na 6-8 weken zichtbaar, waarbij de kleur 60 tot 80% lichter kan worden en iets koeler kan genezen.

Na dit proces kom je terug voor een touch-up sessie. Tijdens deze sessie zal de huid beter reageren op de behandeling en een extra laag zal bijdragen aan een beter en duurzamer resultaat.

Genezen wenkbrauwen na 1 sessie

Powder brows / ombre brows nadelen:

Wat betreft de nadelen van de Powder Brows / Ombre Brows behandeling, ze zijn vrij minimaal, vooral in vergelijking met microblading. Een paar dingen om te overwegen zijn:

 • De behandeling duurt langer dan microblading, meestal ongeveer 2-3 uur. Maar zoals het gezegde luidt: “Wie mooi wil zijn, moet geduld hebben.”
 • De initiële kosten zijn doorgaans hoger dan bij microblading. Maar gezien het feit dat microblading vaak meer touch-up sessies nodig heeft, komen de totale kosten op het einde ongeveer op hetzelfde neer.
 • Het effect is anders dan bij microblading. In plaats van individuele haartjes, wordt er gewerkt aan een uniform oppervlak. Dat gezegd hebbende, wanneer de haartjes van microblading samenkomen, kan het resultaat zeer vergelijkbaar zijn met dat van de Powder Brows / Ombre Brows behandeling.
 • Dus ja, zoals bij elke schoonheidsbehandeling, zijn er voordelen en nadelen. Maar als je op zoek bent naar een meer duurzame oplossing voor je wenkbrauwen, dan zou je de Powder Brows / Ombre Brows behandeling zeker in overweging moeten nemen!
 • Het is belangrijk om te kiezen voor een goede artist. Bij Ombre Powder Brows is het creëren van symmetrie moeilijker, omdat het een groot vlak is dat gepigmenteerd wordt. Bij microblading wordt er luchtiger gewerkt, waardoor eventuele symmetrieproblemen minder zichtbaar zijn.

Ombre Brows Resultaten

Verschil Powder Brows / Ombre Brows en Microblading op een rijtje

Combi Brows / 3D Microblading

Combi brows, ook wel bekend als de combinatietechniek tussen microblading en powder brows, is een populaire semi-permanente make-up techniek. Bij deze behandeling worden eerst hairstrokes geplaatst en vervolgens wordt de powder brows (shading) techniek toegepast.

Deze techniek is over het algemeen geschikt voor alle huidtypes en wordt vaak gezien als de beste combinatie van beide technieken. Na het lezen van het bovenstaande, is het duidelijk dat een microblading behandeling risico’s met zich mee kan brengen. Dit is ook de reden waarom wij bij Holymary ervoor hebben gekozen om deze behandeling niet meer uit te voeren.

Conclusie

Na het volledige artikel te hebben gelezen, is de conclusie duidelijk: wij zijn geen grote fan van de microblading behandeling. Deze mening is gebaseerd op onze ervaringen in het verleden, en we merken dat steeds meer pmu artiesten dit standpunt delen.

Hoewel de microblading behandeling nog vermeld staat op onze website, is het niet mogelijk om hiervoor een afspraak te maken.

Of je nu bij ons een afspraak maakt of bij een andere specialist, vragen we je om de bovenstaande informatie goed in overweging te nemen. Ondanks dat het om semi-permanente make-up gaat, kan microblading blijvende schade veroorzaken.

Vaak denken mensen dat ze een mislukte microblading gemakkelijk kunnen corrigeren met een powder brows cover-up. Helaas is dit niet altijd mogelijk. In veel gevallen moeten we mensen teleurstellen, omdat het effect nooit hetzelfde zal zijn als bij een blanco huid. Harde lijnen van het oude pigment kunnen het creëren van een zacht poedereffect in de weg staan. Bovendien kan oud pigment de nieuwe inkt afstoten, vooral als het blauw/groen of rood van kleur is.

Een mogelijke oplossing is het laten verwijderen van het oude pigment met een laserbehandeling. Dit is een gevoelige, maar relatief korte behandeling. Het is echter belangrijk om te weten dat niet ieder huidtype hiervoor geschikt is. We raden je aan om hierover advies in te winnen bij een laser kliniek.

We hopen dat we je voldoende hebben geïnformeerd om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over je toekomstige wenkbrauwen.