De ultieme handleiding voor mooie wenkbrauwen

De meeste vrouwen hebben een haat-liefdeverhouding als het om mooie wenkbrauwen gaat. Niet zo gek ook, want niet iedereen wordt gezegend met twee symmetrische hangertjes boven hun oogkas. Hoe oneerlijk het allemaal ook is, er is altijd een oplossing. De oplossing, ga ik vandaag met je delen!

Voordat ik al mijn geheimen over de perfecte wenkbrauw vormen ga vertellen, wil ik mezelf nog even voorstellen: mijn naam is Maria en ik ben de eigenaresse van Holymary beauty studio. In Rotterdam heb ik mijn eigen salon waar ik behandeling uitvoer voor semi permanente make-up voor de wenkbrauwen. Sinds 2018 doe ik dit dagelijks met veel plezier, je kunt gerust zeggen dat ik van wenkbrauwen kan dromen. Hoewel de juiste vormen bij mij automatisch naar voren komen, kan ik mij goed voorstellen dat het lastig is om een geschikte wenkbrauwvorm voor je gezicht te kiezen.

Waarom zijn passende wenkbrauwen zo belangrijk?


Een mooie wenkbrauw is maatwerk omdat er niet één universele wenkbrauwvorm is die bij iedereen past. Wenkbrauwen zijn misschien wel een van de sterkste non-verbale communicatiemiddelen waar wij als mensen over beschikken. Wist je dat bijvoorbeeld mensen je slimmer inschatten wanneer je wenkbrauwen goed aanzet? Dit blijkt ook uit een onderzoek die VPRO heeft uitgevoerd.

Welke wenkbrauwen passen bij mijn gezicht?

Voordat je begint met epileren, tekenen of poederen, nemen wij eerst een paar stappen terug. Als allereerst is het belangrijk om er achter te komen welke gezichtsvorm je hebt. Dit is belangrijk omdat de vorm van je wenkbrauwen de expressie in je gezicht versterkt. Dit betekent ook dat een vorm die niet geschikt is voor jouw gezicht, ook de nadelige eigenschappen van je gezicht meer naar voren kan laten brengen.

heb je een rond gezicht, en wil je je gezicht smaller laten lijken; teken dan je wenkbrauwen rechter. Door je wenkbrauwen rond te tekenen, laat je je gezicht juist ronder lijken.

mooie wenkbrauwen

9 Verschillende gezichtsvormen

Over het algemeen kun je zeggen dat er 9 meest voorkomende gezichtsvormen zijn. De eerste stap naar passende wenkbrauwen is het identificeren van je eigen gezichtsvorm. Zodra jij je eigen gezichtsvorm herkent in de onderste afbeelding kunnen wij kijken naar welke wenkbrauwvorm het beste bij jou past.

gezichtvormen-mooie-wenkbrauwen
 • Ovaal
 • Rond
 • Rechthoekig
 • Langwerpig
 • Diamant
 • Vierkant
 • Driehoekig
 • Hartvormig


Welke gezichtsvorm heb ik?


Hoewel de meeste vormen snel herkend kunnen worden, is het vaak lastig voor mensen om te bepalen of ze nou een rond, ovaal of een lange gezichtsvorm hebben. Dit kun je oplossen doormiddel van een simpele berekening. Let op: het is belangrijk dat je tijdens deze formule de afmetingen naar inches omzet, anders werkt deze formule niet.


Stap 1: Bereken de totale lengte van je gezicht in inches(!)
Stap 2: Deel de totale lengte door 3. In ons voorbeeld is het 8,3 = 2,76
Stap 3: Bereken de lengte vanuit de onderkant van je neus naar je kin

 • Is het laatste getal groter dan het eerste getal dan word je gezichtsvorm beschreven als langwerpig.
 • Is het laatste getal kleiner dan het eerste getal dan word je gezichtsvorm beschreven als rond.
 • Als het laatste getal gelijk staat aan het eerste getal dan word je gezichtsvorm beschreven als ovaal.
gezichtsvorm berekenen


Verschillende soorten wenkbrauwen

Nu je je eigen gezichtsvorm herkent in één van de bovenstaande vormen, kunnen wij kijken welke soort wenkbrauwen er zijn. Daarnaast wil ik aangeven dat behalve je gezichtsvorm, ook je ogen en neus een belangrijke rol spelen. Dit kun je doormiddel van browshaping perfectioneren. Hierover geef ik je later meer informatie over.

mooie wenkbrauw vormen tekenen

We kunnen ongeveer 8 verschillende wenkbrauwvormen van elkaar onderscheiden.

 • Straight
 • Soft Arch
 • High Arch
 • Round
 • Upward
 • Medium Arch
 • S shape
 • Round Arch

Welke wenkbrauwvorm past bij mij?


De grote vraag is natuurlijk welke wenkbrauwvorm het beste bij jou past. Hieronder heb ik alle gezichtsvormen onder elkaar geplaatst met de wenkbrauwvormen die ik erbij zou adviseren. Op basis van jouw botstructuur, de stand van je ogen, je neus en je mond meet ik de wenkbrauwen helemaal op en teken ik deze uit. Zo probeer ik bij iedereen een natuurlijke wenkbrauw te creëren die echt bij je gezicht past. Uiteindelijk gaat het allemaal om je eigen voorkeur en kun je zelf de dikte en lengte bepalen van je wenkbrauw. Zo kijken we samen naar het mooiste resultaat.

Voordat je een (nieuwe) wenkbrauwvorm kiest, heb ik nog twee tips voor je:

Tip 1: Blijf zo dicht mogelijk bij je natuurlijke wenkbrauwvorm.

Probeer wanneer het mogelijk is je natuurlijke wenkbrauwvorm te volgen. Afwijken daarvan kan ervoor zorgen dat je te veel haartjes gaat verwijderen. Dat zou natuurlijk zonde zijn als je de uiteindelijke vorm toch niet mooi vindt. De reden hiervoor is dat de wenkbrauwen 9 van de 10 keer niet meer vol terug groeien. Wij willen natuurlijk niet eindigen als slachtoffers van de jaren 90.

Tip 2: Laat je wenkbrauwen je gezicht niet overheersen

De wenkbrauwen moeten in verhouding met de rest van je gezicht kloppen. Heb je wel eens je wenkbrauwen laten epileren of verven waarbij je vond dat deze of te dun of te dik waren? Yup, been there done that. De wenkbrauwen doen je gezicht spreken. Met de juiste kennis en ervaring zorg ik ervoor dat jij twee mooie symmetrische wenkbrauwen krijgt die natuurlijk en zacht ogen. Waarbij de wenkbrauw ervoor zorgt dat gezichtsuitdrukkingen worden verzacht en dat het breedste deel van je gezicht smaller oogt.

Wenkbrauwen voor een ovale gezichtvorm

ovale-gezichtvorm-wenkbrauwen

Dit wordt ook wel gezien als de ideale gezichtsvorm. De meeste mensen die deze vorm hebben, hebben weinig moeite met het bepalen van een vorm. Heb jij een ovale gezichtsvorm? Dan mag jij je best wel gezegend voelen. Dit is namelijk de enige gezichtsvorm waar alle wenkbrauwvormen passen.

Wenkbrauwen voor een ronde gezichtsvorm

Bij mensen met een rond hoofd is het gezicht ongeveer even lang als breed. De wangen zitten op het breedste punt. heb je een rond gezicht, en wil je je rondingen minder accentueren, dan raden wij af een ronde wenkbrauwvorm af. Met een ronde wenkbrauwvorm op een rond gezicht, worden de rondingen in je gezicht nog meer geaccentueert.

Passender is om wenkbrauwen te creëren met een hogere boog. Dit zorgt ervoor dat je de illusie van een smallere gezichtsvorm creëert doordat het accent dan verticaal ligt. De wenkbrauwvormen die het best passen bij een rond gezicht zijn, medium arch of high arch. Er zijn dus genoeg mogelijkheden waarmee je zou kunnen experimenten!

Wenkbrauwen voor een rechthoekige gezichtsvorm

Mensen met een rechthoekig gezicht hebben vaak een goed zichtbare kaaklijn en aanwezige junkbeenderen, waardoor het gelaat er snel hard uit kan zien. heb je een rechthoekige gezichtsvorm, en wil je die juist wat meer verzachten? Pas dan een subtiele wenkbrauwvorm toe met een vloeiende ronde boog, zoals de soft arch en de medium arch.

Wenkbrauwen voor een langwerpige gezichtsvorm

Bij een langwerpig gezicht zijn de wenkbrauwen, de jukbeenderen en het voorhoofd even breed. Heb je een langwerpig gezicht, en wil je je gezicht niet langer laten lijken? Leg dan de nadruk horizontaal. Hierdoor kan je gezicht korter lijken.

De wenkbrauwvorm die het beste past bij een langwerpige gezichtsvorm is een straight arch of een upward wenkbrauw. Dit is een rechte wenkbrauwvorm.

Wenkbrauwen voor een diamant gezichtsvorm

Een diamantvorm herken je aan een hoekig gezicht met een kort voorhoofd, waarbij het hoofd het breedst is op ooghoogte. Om dit effect te verzachten, wil je het accent verticaal hebben.

De wenkbrauwvormen die het beste passen bij een diamantvormig gezicht zijn wenkbrauwvormen met een mooie arch, zoals soft arch, medium arch of de high arch.

Wenkbrauwen voor een vierkante gezichtvorm

Een vierkant gezicht herken je het snelst aan een hoekige kaaklijn. Dit valt meteen op en is een sterke eigenschap. Daarom hoort hier een sterke en sprekende wenkbrauw bij, maar wel met een ronde boog om het effect van de hoekige vormen te verzachten.

De wenkbrauwvormen die het beste passen bij een vierkante gezichtsvorm zijn, soft arch, medium arch, high arch, round en round arch.

Wenkbrauwen voor een driehoekige gezichtvorm

Heb je een driehoekige gezichtsvorm en wil je de strakke hoekkige effecten uit balans krijgen? Zoals we bij een vierkante vorm hebben gelezen, kun je bij hoekige vormen het beste ronde wenkbrauwvormen gebruiken.

De vormen die het beste passen bij een driehoekig hoofd zijn, soft arch, medium arch, round en round arch.

Wenkbrauwen voor een hartvormige gezichtvorm

Een hartvormig gezicht kunnen we ook wel vergelijken met een ovale gezichtsvorm. Het enige verschil tussen deze twee vormen is dat bij een hartvormig gezicht de kin in een punt loopt. Bij deze vorm moet je een denkbeeldig hartje tekenen vanuit de kin.

Omdat de kin door de punt, scherp oogt, kun je dit het beste verzachten met een ronde wenkbrauwvorm, zoals round of round arch.

Brow mapping wenkbrauwen volgens de ABCD methode


Ten slotte zijn er ook verschillende brow mapping technieken om te kijken of de wenkbrauwen symmetrisch zijn.

Hoewel er meerdere brow mapping technieken zijn is de ABCD-methode misschien wel één van de makkelijkste. Hieronder vertellen wij je hoe je de ABCD methode kunt toepassen op je eigen wenkbrauwen.

brow-mapping-wenkbrauwen


Punt A: is het begin van de wenkbrauw.

Dit punt begint vanaf de neusvleugel. Dit kun je het beste meten door je wenkbrauwpotloodje recht tegen je neusvleugel omhoog te houden.


Punt B: is het hoogste punt van de wenkbrauw.

Dit punt begint vanaf de neusvleugel, maar gaat vervolgens schuin omhoog langs het randje van je pupil. Het punt waar deze lijn de wenkbrauw kruist is het hoogste punt.


Punt C: is het einde van de wenkbrauw.

Dit punt begint vanaf de neusvleugel en gaat dan vervolgens schuin omhoog langs de buitenkant van je oog. Het punt waar deze lijn de wenkbrauw kruist is het einde van de wenkbrauw.

Punt D: kun je checken of het begin stuk en het uiteinde op dezelfde lijn vallen.

Als deze op dezelfde lijn vallen betekent het dat de wenkbrauw een neutrale vorm heeft. Als dit het niet geval is, wordt het hysterische wenkbrauw. Want als het begin punt lager eindigt, is het bozig en als het eindpunt lager eindigt, geeft het een zielige blik.