14 dingen die je over pmu wenkbrauwen moet weten

pmu wenkbrauwen
Voor iedereen die aan het twijfelen is om een pmu wenkbrauwen behandeling te doen hebben wij goed nieuws; wij hebben namelijk 14 belangrijke tips voor jou! Niet alleen om je te helpen met het vinden van een geschikte salon, maar ook om meer duidelijkheid te geven over verschillende technieken en de behandelingen.
pmu wenkbrauwen behandeling


Als je een beetje onderzoek hebt gedaan naar pmu wenkbrauwen, dan heb je inmiddels over de termen zoals microblading of powder brows gehoord. Deze technieken kunnen voor zowel esthetische als medische reden toegepast worden.

Dit zijn beide semi permanente make-up processen die door middel van een speciale tatoeage techniek op je huid worden geplaatst. In mijn vorige blog heb ik de grote verschillen tussen deze twee behandelingen uitgelegd.

Hoewel deze behandelingen dezelfde uitkomsten bieden, zijn ze ook verschillend van elkaar. Sterker nog, ik heb het afgelopen jaar besloten om volledig te stoppen met mircoblading en mij volledig te richten op de powder brows techniek. Waarom? In mijn optiek heeft microblading te veel nadelen en bovendien is de kans op littekenweefsel schade hoog bij deze behandeling.

Wat is microblading?

Microblading is een (pmu) semi permanente make-up techniek die ook wel bekend staat als hairstrokes techniek. De trend is in 2017 naar Nederland komen overwaaien. In de meeste gevallen wordt er handmatig met een mesje, dunne lijntjes rondom je wenkbrauwen geplaatst. Dit effect moet ervoor zorgen dat je natuurlijke en vollere wenkbrauwen krijgt. De behandeling duurt ongeveer 2-3 uur en in de meeste gevallen zijn er 2-3 touch up’s nodig.
Afhankelijk van hoe goed je de nazorg volgt en je huidtype, blijft het resultaat 1 tot 3 jaar zichtbaar.

Wat is powder brows?

Powder brows is een semi (pmu) permanente make-up wenkbrauwen techniek. Dit is een nieuwe pmu eyebrows methode. In Nederland is de trend in 2019 gaan groeien. Powder Brows wordt ook ombre brows genoemd, dit omdat het een overloop effect heeft. Hierbij wordt de wenkbrauw van licht naar donker ingekleurd en krijgt het een zacht poeder effect. Powder brows is geschikt voor alle huidtypes en vervaagt na 1-3 jaar. De behandeling zelf duurt circa 2-3 uur en heeft in de meeste gevallen 0-1 touch up’s nodig.

Meer informatie over pmu nodig? Bron: Wikipedia
Combinatie tussen deze twee technieken wordt ook 3D Microblading genoemd.


Op basis van mijn persoonlijke ervaring van de afgelopen 5 jaar, merk ik dat er veel misvattingen zijn rondom pmu wenkbrauwen. Daarom beantwoord ik hieronder de meeste gestelde vragen, en licht ik het verschil toe tussen de twee behandelingen.


pmu wenkbrauwen rotterdam

1. Permanente make-up wenkbrauwen is niet permanent

Het is semi permanente make-up, dat wil zeggen dat het effect na verloop van tijd vervaagt. Vaak wordt pmu ook wel als een tatoeage gezien. Hier zit een kern van waarheid in. Het verschil tussen “body tattoo” en “pmu tattoo” zit in de inkt soort en de fijnere en kortere naald.   

Bij een gemiddelde persoon blijft permanente make-up ongeveer 2 jaar zitten. Dit verschilt erg per persoon en vertel ik je dalijk meer over.

Gemiddeld effect van microblading: 1-2 jaar
Gemiddeld effect van powder Brows 1-3 jaar

2. Verschillende behandeling mogelijk

Dit is waar de meeste verwarringen vandaan komen. Semi permanente make-up is afgelopen jaren erg in populariteit gaan groeien. Hierdoor gebruikt ieder land of bedrijf zijn eigen benamingen. Dit zorgt voor een waslijst aan verschillende titels. De meest populaire technieken zijn mircoblading en powder brows.

 • Microblading (ook wel hairstrokes genoemd)
 • Powder brows (ook wel ombre brows genoemd)
 • Microshading (ook wel 3d mircoblading genoemd)

3. Meerdere behandelingen nodig

Vaak heeft pmu wenkbrauwen een nabehandeling nodig. Dit wordt ook een touch up genoemd. Tijdens de genezing kan de inkt met de korstjes meekomen en ontstaan er lege stukjes. Die worden gecorrigeerd met een touch up behandeling.  

Ook wanneer je denkt dat je wenkbrauwen af zijn na de eerste behandeling, raden wij bijna altijd aan om een touch up te doen. Dit extra laagje zal ervoor zorgen dat je langer kan genieten van de pmu wenkbrauwen.

4. Bij sommige huidtypes werkt de behandeling beter

Het aantal touch up’s en de duur van het effect is een beetje afhankelijk van je huidtype. Zo raad ik de microblading behandeling niet aan bij mensen die een gemengde/vettig huidtype hebben. Besluit je het toch te doen. Dan heb je een grote kans dat de inkt weinig tot niet achterblijft in de huid. Wel heb je kans dat er littekenweefsel achterblijft in de vorm van hair strokes.

De powder brows (ombre brows) behandeling wordt uitgevoerd met een elektrisch apparaat. De inkt wordt op een voorzichtige manier de huid ingedrukt met een micro naaldje. Hierdoor hoeft de naald minder diep in je huid te komen waardoor littekenweefsel schade wordt voorkomen. Dit maak de behandeling voor alle soorten huidtypes mogelijk.

video: powder brows behandeling

5. De behandeling kan een paar uur duren

Voordat de behandeling daadwerkelijk begint, wordt alles afgemeten. Dit wordt ook wel browmapping genoemd. Zo wordt er gekeken naar je gezichtvorm en welke wenkbrauwen het beste bij jou en je wensen passen.

De gemiddelde tijd voor een pmu wenkbrauw behandeling is ongeveer 2 á 3 uur. Zelf kun je voorbereid komen door bijvoorbeeld al je make-up te verwijderen.

6. Sommige behandelingen zijn zeer gevoelig

Als je voor een microblading behandeling gaat, kan het gevoelig zijn. Opzicht wel logisch, want er wordt door middel van een klein mesje sneetjes in je huid gemaakt. Het is mogelijk om via je huisarts een verdovend middel aan te vragen genaamd Emla crème. Hoewel dit het vervelende gevoel verdooft, heeft het ook een nadeel. De crème zelf kan ervoor zorgen dat de inkt niet goed in je huid absorbeert. Als ik de pijn op schaal van 1-10 bij microblading behandeling zou moeten omschrijven, dan zou ik het een 5 geven.

Bij powder brows is de pijn veel minder, omdat de naald simpelweg minder diep in je huid gaat. Een groot voordeel hiervan is, dat het geen littekenweefsel kan achterlaten. Ook is de pijn van de behandeling op schaal van 1-10 slechts een 1. Je kan gerust zeggen dat de behandeling vrijwel pijnloos is, maar het wordt weleens omschreven als een vervelend gevoel.

pmu wenkbrauwen nadelen en voordelen

7. Je wenkbrauwen worden lichter na twee weken

Als jij je wenkbrauwen voor het eerst gaat tatoeëren, kan het even spannend zijn. Het laatste wat je wilt is dat de vorm niet mooi is of de kleur niet klopt.

Houd er wel rekening mee dat de wenkbrauwen de eerste twee weken heel donker lijken. Dit komt omdat er een korstvorming kan ontstaan. Zodra de korsten op een natuurlijke manier uitvallen, komt de kleur er heel licht onder vandaan. Deze kleurt nog donkerder bij tot week 4 na de behandeling.

pmu machine powder brows microblading mesje

8. Als je wenkbrauwen verpest worden, kunnen deze nog hersteld worden

Helaas gebeurt dit vaker dan je denkt. Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die ergens een behandeling hebben ondergaan en achteraf spijt hebben. Vaak zijn er ludieke acties op social media die door beginnende pmu artiesten gepromoot worden. Helaas is het niet mogelijk om direct na de behandeling je wenkbrauwen te corrigeren. Je zult eerst 6 weken moeten wachten tot de eerste behandeling hersteld is.

Optie 1: Cover up
Vaak kan de eerste behandeling nog gecorrigeerd worden. Je zou bijvoorbeeld van microblading naar powder brows behandeling kunnen overstappen. Dit is afhankelijk van welke vorm er al op zit. De wenkbrauwen kunnen wat symmetrisch gemaakt worden of eventueel wat dikker. Ook is het mogelijk om een kleurcorrectie te doen.

Optie 2: Weglaseren
Wanneer het herstel niet meer mogelijk is, kan je ervoor kiezen om de pmu behandeling weg te laten halen. Dit wordt met een laser gedaan en heeft vaak 1-3 behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van hoe diep de pmu is geplaats, de inkt en gevoeligheid van je huid.

pmu checklist

9. [1/3] Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook wanneer je voor een semi permanente make-up behandeling gaat. Het proces kan je omschrijven in 3 fases. De eerste fase is de voorbereidingsfase. Er zijn een aantal handelingen die je kan ondernemen waardoor de behandeling de mooiste uitkomst biedt.

 • Ga twee weken voor de behandeling niet zonnen en vermijd de zonnebank
 • Het wordt niet aangeraden om twee weken voor de behandeling face peelings te gebruiken
 • Als je de wenkbrauwen wilt verven, kun je dat t/m 1 week voor de behandeling nog doen
 • Gebruik 24 uur voor de behandeling geen producten die bloed verdunnend werken. Denk aan: drugs, alcohol, cafeïne, etc. Dit omdat het de bloedsomloop beïnvloedt en je tijdens de behandeling heviger zal bloeden. Met als gevolg dat het pigment slechter zal opnemen in de huid.

10. [2/3] Kiezen van de juiste salon

Fase twee is kiezen van een goede pmu artiest. Hiervoor hebben wij een aantal tips die jou gaan helpen bij het kiezen van de geschikte persoon voor je behandeling:

 • Zorg ervoor dat je pmu artiest goedgekeurd is door de GGD. Dit is belangrijk omdat hygiëne nummer één prioriteit is tijdens iedere (semi) permanente behandeling. Het laatste wat je wilt is dat je een ontsteking krijgt. Je kan via veiligtatoeerenenpiercen.nl controleren welke bedrijven goedgekeurd zijn door de GGD.
 • Wees kritisch over hun portfolio werk en controleer of de foto’s echt van hun zijn. Dit is de reden waarom de meeste pmu artiesten hun eigen logo op de before & after foto’s plaatsen.
 • Vraag naar een consultancygesprek. Weet je niet zeker welke behandeling bij je past? Dan kan je vaak terecht voor een intakegesprek. Deze duurt ongeveer 15-30 minuten. Daarin kan je al je vragen stellen. Deze gesprekken zijn niet altijd gratis en kunnen vaak ook via whatsapp of facetime gedaan worden.
 • Wees bereid om te reizen. Hoewel pmu wenkbrauwen al een tijdje bestaat, zijn er maar weinig professionals die de nieuwste technieken toepassen en goedgekeurd zijn door de GGD.
 • En last but not least, kijk altijd even naar de reviews. Gebruik facebook en google om poolshoogte te nemen naar ervaringen van mensen die eerder geholpen zijn. Neem reviews op de website zelf met een korreltje zout. Dit omdat deze zelf geplaatst kunnen worden. Reviews op google en aantal andere platformen kunnen lastiger gemanipuleerd worden.  
pmu wenkbrauwen reviews

11. [3/3] Nazorg = langer genieten van het effect

In de laatste fase van je behandeling moet je nieuwe “tatoeage” helen. Die ervaring is per persoon anders, uiteraard ook afhankelijk van de soort behandeling die je hebt ondergaan. Dit zijn mijn tips die ik aan mijn klanten meegeef:

 • Er zal de eerste paar uur na de behandeling wat wondvocht ontstaan. Dit mag je na een half uur en daarna ieder uur met een vochtig watje wegvegen. Dit zodat er zo weinig mogelijk korstvorming ontstaat(dit geldt alleen voor de dag dat je de pmu behandeling hebt ondergaan). De wenkbrauwen kunnen breder en donkerder lijken dan het uiteindelijke resultaat. Raak de wenkbrauwen zo min mogelijk aan met je vingers!
 • Aankomende 10 dagen mag je de wenkbrauwen niet nat maken, ook als je gaat douchen.
 • De eerste twee weken niet naar de sauna, zonnebank of zwembad. Wees ook voorzichtig met sporten, het zweet kan het pigment aantasten.
 • Geen make-up op en om de wenkbrauwen heen tot de korstjes helemaal weg zijn. Dit duurt maximaal 2 weken.
 • Je mag nooit aan de korstjes krabben
 • Gebruik een satijnen kussensloop in de periode wanneer je nog korsten hebt. Tijdens slapen kan je nogal veel draaien en kan je per ongeluk korsten eraf krabben.

12. Pmu wenkbrauwen genezing duurt ongeveer 6 weken

Door de pmu behandeling moet de inkt in je huid verwerkt worden. Het gehele proces duurt ongeveer 6 weken. Bij de eerste twee weken kunnen er korsten ontstaan waardoor je wenkbrauwen een beetje gek uit komen te zien. Deze korsten mag je dus niet verwijderen en moeten op een natuurlijke manier helen.
Dit kan best wel vervelend zijn omdat je de wenkbrauwen niet kan bedekken met make-up of nat kan maken. Na deze twee weken kunnen je wenkbrauwen van kleur veranderen. Houd hier rekening mee en plan je behandeling voordat je belangrijke evenementen op de planning hebt staan.

pmu wenkbrauwen inkt

13. Verschillende inktsoorten

Ondanks dat de pmu behandelingen steeds populairder worden, bestaan deze al een langere tijd. Het is wel zo dat er nieuwe technieken zijn bijgekomen zoals powder brows. Een andere grote verandering is het gebruik van nieuwe inktsoorten. In de oude inkt zaten er stoffen van zware metalen. Dit zorgde ervoor dat de wenkbrauwen in verloop van tijd niet vervaagde, maar juist van kleur veranderde (rood of blauw). Gelukkig is dit niet meer van toepassing, indien de pmu artiest met de juiste inkt werkt.

14. (Bijna) iedereen kan het doen

In principe kan iedereen in aanmerking komen voor een pmu wenkbrauw behandeling. De minimale leeftijd is 16+ en anders heb je een schriftelijke toestemming van je ouders nodig. Vaak kiezen mensen voor één van deze technieken omdat ze een eigen vorm niet mooi vinden, of omdat ze geen zin hebben om hun wenkbrauwen te tekenen. Daarnaast kan een pmu artiest je vorm veel passender bij je gezicht maken, waardoor je wenkbrauwen voor een langdurige periode er perfect uit zien.

Ook zijn behandeling geschikt voor mensen die geen tot weinig eigen wenkbrauw haartjes hebben of geen symmetrische wenkbrauwen.

Voor mensen die bepaalde allergieën hebben, wordt altijd aangeraden om dit eerst te bespreken met een huisarts. Ook is het mogelijk om zogenaamde patch test te doen. Dit wordt gedaan door een kleine test achter je oor te doen.

Toch zijn er situaties wanneer je beter een pmu eyebrow behandeling niet kan doen:

 • Bij littekens minder dan een jaar oud.
 • Zwangere vrouwen.
 • Wanneer je de afgelopen drie maanden je wenkbrauwen hebt behandeld door middel van laser/PMU.
 • Op een geïrriteerde huid (bijvoorbeeld: vreemde buldjes, zwellingen, donkere moedervlekken).
 • Als je onder invloed bent van alcohol of drugs.
 • Als je binnen de 2 maanden een botox behandeling hebt ondergaan.
 • Als je bloedverdunners neemt

En ook bij de volgende aandoeningen:

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • Tijdens chemotherapie
 • Chronische huidziekte zoals eczeem en psorias
 • Immuunstoornis
 • Hart- en vaatafwijkingen
 • Bij gebruik van roaccutane (anti-acne middel)
 • Allergie voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee PMU wordt gezet.

Dit zijn dan mijn 14 tips die ik graag met jullie wilde delen. Mocht je nog opmerking of vragen hebben? Stuur mij gerust een bericht. Wil je een afspraak maken voor een behandeling?